ijsval

Training

Voor het beklimmen van de Mount Everest heb je een topconditie nodig. Toch is er niemand die dit zal testen. De charme van de klimsport is dat iedereen zijn eigen afweging maakt. Om goed in vorm te komen ga ik minimaal een jaar lang intensief trainen. Duursporten werken het beste: lopen, fietsen en zwemmen. In voorbereiding op mijn expeditie loop ik marathons en een ½ Ironman Triatlon. De intensiteit bouw ik op tot 10 á 15 uur per week.

Gewicht

Het paradoxale is dat je liefst met wat overgewicht aan de expeditie begint. Volledig afgetraind zijn aan het begin van de expeditie betekent dat je tegen de tijd dat je aan een toppoging kunt beginnen al over je fysieke piek heen bent.

De Everest zelf is technisch gezien geen extreem moeilijke berg. Het is alleen ook geen goede plaats om klimmen te leren. Stijgijzertechnieken, touwtechnieken en navigatievaardigheden moeten op peil zijn.

Mont Blanc 2011

Als training en om materialen te te testen is in juli geklommen rondom Saas Fee en Chamonix. Hoogtepunt was de Mont Blanc, waar helaas op 4500 meter omgedraaid moest worden vanwege de harde wind op de topgraat.

EricIMG_0364