Over Eric

Biografie Eric Arnold

Eric is professioneel avonturier, bergbeklimmer en inspirator op het gebied van leiderschap, vitaliteit, risicomanagement en het bereiken van de allergrootste doelen.

Eric vertelt in zijn lezingen stap voor stap hoe hij van een beginnerscursus klimmen uiteindelijk professioneel avonturier werd. Eric vertelt over het bereiken van de top tegen de achtergrond van zijn eigen loopbaan; van mavo-scholier tot docent aardrijkskunde, avonturier, schrijver en motivatiespreker.

Loopbaan
Sinds 2000 beklom Eric tientallen bergtoppen van boven de 4.000 meter, waaronder bekende bergen als de Eiger, Matterhorn, Mont Blanc en de Cho Oyu, de 6de hoogste berg van de wereld op de grens van Tibet en Nepal.

In 2012 volgde een expeditie naar de hoogste berg ter wereld; de Mount Everest ( 8.850 mtr). Met het einddoel in zicht, draait hij slechts 250 meter onder de top van de Everest om vanwege de extreme weersomstandigheden. In 2013 ging Eric zijn geplande Everest niet door, slechts één maand voor vertrek sneed een vallende schaatser zijn achillespees finaal doormidden. Eric vocht zich na een maandenlange revalidatie terug en was net op tijd fit voor een nieuwe expeditie in 2014. Dit avontuur eindigde door massale lawine, het grootste ongeval in de geschiedenis van de bergsport. In 2015 volgde een nieuwe expeditie naar de Mount Everest. Opnieuw sloeg het noodlot toe. Eric overleefde ternauwernood de aardbeving in Nepal , waarbij de drukgolf van lawine op een steenworp afstand van Eric een groot deel van het basiskamp verwoestte. 2016 moet dan het jaar worden waarin Eric de top gaat bereiken. Medio april-mei vertrekt hij opnieuw naar Nepal voor een expeditie naar de Mount Everest.

“Succes is de vaardigheid om energie en kracht uit je tegenslagen te halen”.  In 2017 hoopt hij de eerste Nederlander te worden op de 3e berg van de wereld, de Kanchenjunga. Never, ever, give up!

Tussen gecalculeerd risico en fatalisme
Wat doe je als midden in de (spreekwoordelijke) storm zit? Stilzitten en afwachten tot hij over gaat? Of is dit juist het moment om tot actie over te gaan, dwars tegen de storm in? De grens tussen gecalculeerd risico en fatalisme komt soms griezelig dichtbij voor Eric. Het levert ervaringen op die Eric moeiteloos weet te vertalen naar actuele bedrijfsthema’s als risico-, verandermanagement en innovatie.

Media
Eric’s verhalen kwamen uitgebreid in de media, o.a was hij te gast bij Hart van Nederland, Pauw & Witteman en RTL Late Night.
AD, Telegraaf, Gers!, Trouw, Panorama, Psychologie Magazine, Quest, De Volkskrant, NRC Handelsblad, ANP, RTV Rijnmond, Radio 1 en 2, Geenstijl en Powned en diverse online media publiceerden over zijn expedities.
Tot slot was er media aandacht buiten de landsgrenzen, The Washington Post, Daily Mail, Le Monde en kranten uit landen als Zweden, Brazilie, India en Australie publiceerden over Eric zijn expedities.
Eric zijn expedities zijn mogelijk gemaakt door diverse partners die hem steunde tijdens zijn expeditie.

Ambassadeur Stichting ALS – Project MinE
Eric is ambassadeur van ALS Project MinE. MinE is de grootste genetische onderzoek naar de oorzaak van de genadeloze zenuwziekten ALS. Eric zijn expedities hebben naast het veilig bereiken van de top ook als doel om zoveel mogelijk geld en aandacht te vragen voor deze vreselijke ziekte.

Auteur
Eric is de auteur van het boek “Leef je droom”, waarin hij het huiveringwekkende avontuur van zijn Everest 2012 expeditie vertelt.