De Mount Everest

Algemeen

De Mount Everest is een berg in de Himalaya op de grens van Nepal en Tibet. Met 8848 meter is het de hoogste berg ter wereld. Op de aarde zijn slechts 14 bergen die hoger zijn dan 8000 meter. Allen liggen in de Himalaya. De berg is via diverse routes beklommen. Er zijn twee routes die als ‘normaalroute’ gelden; de zuidroute via Nepal en de noordroute via Tibet. Van alle expedities gaat 96% via één van deze routes. Van deze groep gaat 47% via de Tibetaanse kant en 53% via de Nepalese kant. Qua moeilijkheidsgraad ontlopen beide routes elkaar niet veel. Op de zuidroute win je sneller hoogte en ben je dus korter op grote hoogte. Aan de noordkant ben je veel langer boven de 7500 meter en liggen de technisch moeilijke passages boven de 8000 meter. Het basiskamp van de Mount Everest ligt op 5300 meter. Hoger dan welke berg dan ook in de Alpen. Om in het basiskamp te komen, moet een week gelopen worden. Voor veel trekkers is dit het eindpunt van hun vakantie. De klim naar de Mount Everest begint hier pas.

De Everest in twee miljard pixels

Fotograaf David Breashears heeft een heel bijzondere panorama foto gemaakt van de Mount Everest. De panorama foto werd gemaakt vanaf de Pumori vlakbij Mount Everest. De afbeelding bestaat uit bijna 400 afzonderlijke opnamen met een 300mm lens en heeft een totale grote van maar liefst twee miljard pixels. De foto is interactief en door middel van pannen en zoomen kan je ieder detail van deze panorama dichtbij bekijken. Ook mijn tent is terug te vinden! Zo kun je de Khumbu-ijswand in het midden van het beeld observeren en zelfs inzoomen op de mensen die rondzwerven in het Everest Base Camp onderaan de foto.

Klik hier voor de foto

Mallory & Irvine

Op 29 mei 1953 waren Edmund Hillary en Tensing Norgay de eerste mensen die de berg succesvol beklommen. Lange tijd dacht men dat het onmogelijk was om de Mount Everest te beklimmen. Bovenaan de bergtop, op 8850 meter hoogte bevat de lucht nog maar een derde zoveel zuurstof als op zeeniveau. Aan het begin van de 20eeeuw werkte men nog niet met zuurstofflessen en het was onmogelijk om zonder aanvullend zuurstof de bergtop te bereiken. In 1924 probeerden George Leigh Mallory en Andrew “Sandy” Irvine met het destijds nieuwe en controversiële zuurstof onder druk de berg te beklimmen. Ze keerden nooit terug. Het is nog steeds onbekend of de twee klimmers de top ooit hebben bereikt.

Hillary & Tenzing

Op 9 maart 1953 vertrok een expeditie van bergbeklimmers uit Kathmandu in Nepal om de Mount Everest te beklimmen. Ze hadden een grotere hoeveelheid zuurstof bij zich dan een klimexpeditie tot dan toe ooit had meegedragen. De expeditie zette een aantal kampen op langs de bergflank. Vanuit kamp VII, het hoogste basiskamp, vertrok op 26 mei het eerste team van twee man op weg naar de bergtop. Dit eerste koppel zag zich echter gedwongen om terug te keren wegens slecht weer. Op 28 mei vertrokken de Nieuw-Zeelander Edmund Percival Hillary en de Nepalese sherpa Tenzing Norgay. De volgende ochtend bereikten ze de top. De twee keerden als eerste mensen levend terug van de klim. Toen Edmund Hillary na de klim in Londen aankwam zei hij triomfantelijk: “We knocked the bastard off.”

Nederlanders op de Everest

In 1982 vertrok onder leiding van Xander Verrijn Stuart een ’Nationale’ expeditie (met o.a. Gerard van Sprang, Bart Vos en Ronald Naar) naar de klassieke noordgraat (= Noordcolroute: de normaalroute vanaf Tibetaanse zijde). Bart Vos bereikt een hoogte van ca. 7800 m.

Expeditie in 1984 o.l.v. Herman Plugge via de Zuidcolroute. Vermeende beklimming door Bart Vos. In de internationale klimwereld en in Nepal wordt deze beklimming niet erkend en in de nationale klimwereld zijn er nog maar enkelen die deze topbeklimming geloven. Over de twijfels rond Vos’ claim is meer literatuur verschenen dan over de expeditie zelf. In 1990 voert René de Bos met een Franse expeditie via de Zuidcolroute de 1e Nederlandse beklimming uit. Met extra zuurstof. In 1995 vindt dan de 2e Nederlandse beklimming plaats: Ronald Naar en Edmond Öfner via de Zuidcolroute. Met extra zuurstof. Tot de deelnemers behoorde o.a. Hans van der Meulen. De 3e Nederlandse beklimming komt op naam van Katja Straatjes. Met een Britse expeditie via de Zuidcolroute. Met extra zuurstof.

In 2000 is dan de 4e Nederlandse beklimming door Frits Vrijland. Deze keer voor het eerst via de Noordcolroute. Met een Nederlands-Britse expeditie en met extra zuurstof. In 2002 ging het team Hans van der Meulen – Wilco van Rooyen naar de Noordcolroute. Het was Van der Meulens derde Everestpoging. Hij bereikte als eerste Nederlander zonder kunstmatige zuurstof de top. In 2004 werd Wilco van Rooyen de tweede Nederlander die het zonder zuurstof deed. Inmiddels hebben circa 18 Nederlanders de top van de Mount Everest bereikt.