Lezing 27 maart met Wilco van Rooijen en Danny Bouman

Op 27 maart in de bibliotheek van Rotterdam heb ik in opdracht van premium sponsor Everest-Interim een lezing gegeven over mijn aankomende Everest expeditie. De middag stond in het teken van vitaliteit. Naast mijn verhaal heeft beroepsavonturier Wilco van Rooijen een lezing gegeven, net als Danny Bouman, bekend van de RTL serie Obese.

Ik probeer in de aanloop naar de expeditie te genieten van bijzondere momenten onderweg naar de top. Dit was er zonder meer een, ik kijk terug op een voor mij heel bijzondere en speciale avond.

sponsor

Afsluitende testen

Drie maanden geleden ben ik met hulp van de trainingschema’s van oud triatlon kampioen Frank Heldoorn gerichter gaan trainen.  Een week voor vetrek was het tijd om een afsluitende test te doen om te kijken wat dit heeft opgeleverd.

De condititietest van Frank liet zien waarop ik hoopte, een behoorlijke verbetering van mijn fysiek. Qua niveau niet eens zo heel ver meer van dat van de triatlontop in Nederland. Daarbuiten was ook mijn looptechniek een stuk verbeterd, waardoor hardlopen efficienter en dus ook sneller gaat. Prima!

Laatste trainingsloop; 1/2 marathon

Drie weken voor vertrek stond de laatste serieuze conditietest op het programma, de city-pier-city 1/2 marathon. En die is geslaagd, met een eindtijd en PR van 1,37,23. De drukte die ik vooraf verwacht had viel erg mee. Veel publiek langs het parcour en een lentezonnetje deden de rest.

Nog een maand!

Nog een maand voor vertrek. Het gaat echt opschieten nu. Mensen beginnen al voorzichtig met afscheid nemen. Langzaam maar zeker wordt de to-do lijst korter. Minder dingen die geregeld moeten worden. 27 maart geef ik een lezing samen met Wilco van Rooijen en Danny Bouman. Op 2 april ben ik te horen in het ochtendprogramma Wakker Rijnmond op Radio Rijnmond.

Kort voor vertrek volgt nog een conditiemeting om te kijken wat de trainingschema’s van Frank Heldoorn hebben opgeleverd. Gevoelsmatig zitten de zwaarste trainingen erop nu. Met noodweer 1,5 uur in de Maastunnel heen en weer lopen, 1,5 uur op de hometrainer, of voor werk in de Kralingse Plas zwemmen, je moet plezier hebben in de weg naar de top en eigenlijk vond ik het nog leuk ook…

Ondertekening Sponsor overeenkomst Everest-Interim

IMG_0540

links Eric Arnold, Rechts Hein Noortman

Premium sponsor Everest-Interim en ik hebben hebben onze samenwerkingbekrachtigd, het sponsorcontract is ondertekend. Met Everest-Interim heb ik meer dan alleen een sponsor gevonden, ik heb er ook gelijk een paar supporters bij!

Midwinter marathon Apeldoorn

In de aanloop naar de Everest stond op zondag 5 februari de midwintermarathon van Apeldoorn op het programma. De 4.01 tijdens de Berlijn marathon moest nog rechtgezet worden, die luizige minuut! Die missie is geslaagd, dit keer met een horloge om mijn pols. Met 3.38.17 24 minuten van mijn PR af kunnen lopen. Het was met recht een wintermarathon door de koude omstandigheden. 98% van de route loopt door het bos, waardoor het echt een natuurmarathon is. Landschappelijk schitterend, zeker met die laag sneeuw die er lag. Klappende mensen langs de kant waren dungezaaid, en dat is ook niet zo vreemd met -6. Bij de drinkposten ging steeds meer van de warme thee langs mijn mondhoek ipv in mijn keel. Zonder pijn gaat een marathon denk ik nooit, maar de trainingsuren van de afgelopen maanden zijn gelukkig terug te zien eindtijd waar dik tevreden mee ben. Op het fysieke vlak zal het niet fout gaan.

Vierde premium sponsor; Everest-Interim

Met Everest-Interim heb ik de vierde en laatste premium sponsor gevonden. Everest Interim Management is de thuisbasis van hooggekwalificeerde technici. Bedrijven presenteren er lastige problemen, hoogvliegers hun bekwaamheden. Everest brengt hen stap voor stap aan de top. De link met mijn expeditie is natuurlijk ijzersterk, alleen de naam al! Everest-Interim is opgericht door mensen met passie voor de bergen. Ik ben er ernorm trots op dat zijn mijn Everest expeditie steunen. Ik hoop dat de sponsorvlag met Everest-Interim ronde derde week van mei op de hoogste plek van de wereld wappert. Meer informatie over Everest-Interim is terug te vinden opwww.everest-interim.nl

Logo Everest Interim

Oefenen voor de Khumbu ijsval

Op het traject tussen de het basiskamp en Camp 1 moet de beruchte Khumbu ijsval gepasseerd worden. Het gevaarlijkste traject van de hele route. Door de stroming van de gletsjer ontstaan inmense gletsjerspleten en ijstorens.Die torens vallen vroeg of laat een keer. De gletsjerpleten kunnen tientallen meters diep zijn. Om deze te kunnen oversteken worden meerdere ladderdelen aan elkaar gebonden. Met stijgijzers ondergebonden moeten die ladders overgestoken worden. Iets wat je in de alpen nooit doet. Reden om het thuis eens uit te testen. Met hulp van een grote tuin en drie ladderdelen proefgedraaid. Conclusie; valt mee. Maar goed, nu lag de ladder 30cm boven het gras. Nu nog met een donkere en gapende gletsjerspleet onder mij!

Met een trap de oversteek simuleren van de ene naar de andere kant van de Khumbu ijsval

Met een trap de oversteek simuleren van de ene naar de andere kant van de Khumbu ijsval

Met de goede medicijnen de bergen in!

Voor een Everest expeditie is een mini apotheek aan medicijnen nodig. Pijnstillers, medicijnen tegen hoogteziekte, slaappillen, zalf tegen sneeuwblindheid, antibiotica, maagproblemen, diamox, luchtweginfecties enz enz. Beste heftige medicijnen om zo even preventief mee te nemen. Op 8000 meter is nu eenmaal geen apotheek voorhanden waar medicijnen gehaald kunnen worden als het nodig is. Iedere klimmer moet zelf voorzienend zijn en is in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor zijn/haar gezondheid.

Maar leg maar eens uit aan je huisarts waarom al die medicijnen echt nodig zijn… een kansloze missie… Via een arts met wat meer inlevingsvermogen is het inmiddels wel gelukt. Weer drie weken voorbij en weer een onderwerp van het to do lijstje.

 

Ondertekening sponsorcontract

Premium sponsor BaseCamp Solutions BV en ik hebben formeel gemaakt wat we al hadden afgesproken. In Oisterwijk is het sponsorcontract ondertekend, compleet met champagne. Op naar een mooie samenwerking! Ondertekening sponsorcontract BaseCamp Solutions BV


Van kwantiteit naar kwaliteit in de training

In de voorbereiding naar de Everest wordt de training steeds intensiever. Maar niet alleen door “meer”  te trainen. In de voorbereiding naar de (geannuleerde) Cho Oyu expeditie in 2008 telde ik nog het aantal uren keren hardlopen in de week. In de voorbereiding naar de 2009 Cho Oyu ging het van aantal keren naar aantal uren trainen. Naar de Everest telt naast het aantal uren vooral ook de kwaliteit. Door naast hardlopen ook te zwemmen en fietsen is intensievere training mogelijk. 6-voudig Nederlands kampioen Triatlon Frank Heldoorn helpt mee om kwalitatief het beste uit de trainingen te halen. Frank stelt een uitgebalanceerd trainingsschema op, waarmee de fitheid beter dan ooit wordt. Daar zal het niet aan ontbreken.

Top foto’s

Een van de items die op mijn voorbereidingsijstje staat is een fotocamera. Welke camera moet ik meenemen? Gelukkig is bergsport fotograaf Menno Boermans zo vriendelijk om advies te geven. De perfecte camera op de Everest maakt kwalitatief hoogwaardige foto’s, is licht, kan goed tegen een stootje en de kou. De Olympus E-620 blijkt het best in dit profiel te passen. Daarnaast voor alle zekerheid een pocketcamera voor in de binnenzak. In mijn gedachte stel ik mij vaak voor hoe ik de laatste stappen naar de top zet, om daar mijn “Norgay Tenzing”  toppose aan te nemen. Of die fantastische topfoto te maken die in cafe Tom & Jerry’s in Kathmandu hangt.

Nieuwe premium Sponsor; Lekkerkerker Rotterdam

Goed nieuws! Lekkerkerker Rotterdam is de 3e premium sponsor van de Mount Everest 2012 expeditie.

Lekkerkerker Rotterdam is een van oorsprong echt Rotterdams bedrijf, dat in meer dan honderd jaar van een regionaal naar een nationaal en uiteindelijk naar een internationaal bedrijf is gegroeid.

Lekkerkerker Rotterdam bestaat uit een verhuurbedrijf en een sloopbedrijf die zich ontwikkeld hebben tot de meest toon aangevende bedrijven in de beide vakgebieden. Het Verhuurbedrijf verhuurt en verkoopt aannemersmaterialen, zoals diverse maten rijplaten en draglineschotten. Het Sloopbedrijf beheerst het vak en beaamt dat het aannemen van sloopwerken valt of staat met efficiency. Lekkerkerker verricht sloopwerkzaamheden, demonteren en verrichten bodem- en asbestsaneringen. Meer informatie over Lekkerkerker is te vinden op www.lekkerkerker.comLekkerkerker Rotterdam logo

De Reisdokter ondersteunt de Basecamp Solutions – MNO Vervat Everest expeditie

De Reisdokter staat de reiziger sind 2002 terzijde met deskundige voorlichting, vaccinaties, malariapreventie en medical kits. De reisdokter wordt geleid door expeditiearts Ronald Hulsebosch. Ronald is de expert op het gebied van hoogte en medische zaken. Zo begleidde hij onder ander de K2 expeditie van Ronald Naar en de eerste Nederlandse Noordpool expeditie. Ronald zal vanuit Nederland medische adviezen geven aan mijn expeditie. Meer informatie over de reisdokter is te vinden op http://www.dereisdokter.nl/

Nieuwe premium sponsor; BaseCamp Solutions

Tot mijn vreugde heb ik een nieuwe premium sponsor gevonden voor mijn Mount Everest expeditie 2012, BaseCamp Solutions B.V uit Oisterwijk. De bedrijfsfilosofie van BaseCamp Solutions is gebaseerd op het bergbeklimmen vandaar dat dit een mooie aanvulling is op de expeditie.

BaseCamp Solutions is een no-nonsense bedrijf met ruime ervaring in Sourcing en Supply Chain Management, die zich gespecialiseerd heeft in Managed Service Solutions op het gebied van HRM, Facilitair Management en Logistiek. BaseCamp Solutions neemt de verantwoordelijkheid voor de gehele toeleverketen en ontzorgt en ontlast haar klanten zo op operationeel, administratief en tactisch gebied. BaseCamp Solutions werkt via een integrale doch pragmatische en gedifferentieerde aanpak. BaseCamp Solutions is voor haar klanten de intermediair / single point of contact (1 loket en 1 team) naar de leveranciersmarkt zorgt er zo voor dat de klant zich kan concentreren op zijn kernactiviteiten (de business), zijn doelstellingen realiseert en zo zijn ambities waar kan maken.

Met BaseCamp Solutions heb ik een betrokken sponsor gevonden. Ik ga er alles aan doen om hun vertrouwen in mij waar te maken.

Meer informatie over BaseCamp solutions is te vinden op www.basecamp-solutions.nl

Dia1

Advies van de sportidëtist

Sportdietist Bert Snijder heeft van advies voorzien in de aanloop naar de Everest. Twee vragen stonden centraal;

1. Hoe kan ik het beste enkele kilo’s aankomen voor de start van de expeditie?

2. Hoe zorg ik dat ik niet teveel gewicht verlies tijdens de expeditie.

Klimmers op een Mount Everest expeditie raken gemakkelijk 5 tot 10 kilo kwijt. Nomraal gesproken  begin je afgetraind aan de expeditie, met een laag percentage. De vetmeting van Bert bevestigde dit ook, 13% vetpercentage. Prima, maar na twee inklimrondes teer je al snel in op je spierreserves en wil je nou net niet. Per saldo ben je dan zwakker als de topaanval begint. Helemaal tegenhouden is onmogelijk, je verbrandt enorme hoeveelheden energie op hoogte. Een hele voorraad aan vitamines, mineralen, proteine, koolhydraten en visolie moeten mij zo lang mogelijk in goede conditie houden!

Berlijn Marathon 2011

Na de alpen staat de volgende stap in de voorbereiding naar de Everest op het programma, de marathon van Berlijn. Daarbij heb ik twee doelen bedacht; hoofddoel is onder de 4.00 lopen, met als terugvaldoel een verbetering van mijn pr van 4.13. In Berlijn kom ik erachter dat ik mijn sporthorloge vergeten ben. Geen ramp denk, op de start loopt meestal een klok vanaf het moment dat de wedstrijdatleten van start gaan. Door de grote drukte duurt het zomaar een kwartier voordat je zelf over de start gaat en de tijd voor jouw eigen marathon gaat lopen. Tot mijn verbazing hangt er alleen geen klok. Ik realiseer mij dat het moeilijk wordt om mij eigen tijd nog in te schatten. Op het 5 en 10 km punt weet ik het zeker, ik weet niet welke tijd ik aan het lopen ben. Door de massale drukte kan ik nauwelijks mensen inhalen. Ik probeer er het beste van te maken. Het gaat lekker, tot aan 32km zonder pijntje en na 37 km met pijn in al mijn beenspieren. Als de finish over ga weet ik dat het net wel of niet niet gelukt is. Terug in het hotel hoor ik dat het net niet is geworden, 4.01. Jammer natuurlijk, met horloge had ik het geweten en gehaald. Aan de andere kant, het doel was fit worden en blijven en dat gaat lekker. Bovendien is Berlijn een schitterende stad om een marathon te lopen!

Matterhorn  september 2011

In de eerste weken van september is ter voorbereiding van de Everest in de alpen geklommen. Met stabiel mooi weer zijn de Rimpischorn, Alphubel en de Matterhorn beklommen. De Matterhorn is het icoon van de Alpen. De afbeelding van de Matterhorn vind je op veel plaatsen terug, onder andere op de Toblerone Chocolade. Al lang was een beklimming een grote wens van mij, maar met name de grote drukte weerhield mij van een poging. In de tweede week van september viel dat gelukkig erg mee. Zo’n 80 mensen waagden een poging, terwijl dat er in het hoogseizoen zo maar 180 kunnen zijn. De meeste huren een gids in voor hun poging. Zo onder aan de voet is de Matterhorn zonder meer een indrukwekkende berg. Zowel klimmaat Jasper als ikzelf voelen ons lichtelijk geintimideerd door de berg.

De Matterhorn staat er om bekend dat het lastig is om de juiste route vinden. Zeker op de terugweg viel dit ook niet mee. Een keer verklimmen wij ons, de routekeus lijkt dan logisch, maar is fout omdat hij naar lastig terrein leidt. De route is technisch nergens echt moeilijk, op de moeilijkste delen hangt een vast touw waaraan je hulp hebt. Vee 1e en 2e graads terrein, twee derde graads passages rond de Solvayhut. De beklimming viel mee, netjes binnen de gidsttijd bereiken we de top en zijn we weer terug in de hut. Wat een waanzinning uitzicht, de Alpen liggen aan onze voeten.

Zermatt zal nooit meer hetzelfde zijn!

Ironman Antwerpen 70.3

Op zondag 24 juli 2011 was het dan eindelijk zover. Ironman 70.3 Antwerpen; 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,5 km lopen. Met steun van ouders, Yet en Alwin in 6.09 over de finish. Het ging lekker, de goede voorbereiding wierp zijn vruchten af.

Triatlon Ironman Antwerpen

Het zwemmen was spannend, in de training vond ik open water zwemmen erg leuk omdat het zo rustig was. In Antwerpen was het juist het tegenovergestelde. Op volgorde van leeftijd gingen in verschillende waves de triatleten van start. Enorm spannend om tussen zoveel mensen te gaan zwemmen. Het voelt toch een beetje als een soort levende wasmachine… Midden op het water had ik weinig besef van tijd en afstand. Na 41 min het water uit en door naar het volgende onderdeel, de fiets.

Het fietsparcour loopt grotendeels door de haven van Antwerpen. Niet de meest fraaie omgeving. De harde wind maakte het niet makkelijk. Tegen de wind zo’n beetje in de lichtste versnelling, wind mee op het zwaarste verzet. Na 3.16 de overstap naar het laatste onderdeel, lopen. Het open ging wisselend, moeilijke momenten & euforische, toegejuicht door mijn supporters. Het parcour loopt door de gezellige binnenstad van Antwerpen. Na 2.02 en in totaal 6.09 over de finish. Tevreden met mijn tijd & op koers naar een topconditie voor de Mount Everest.

De volgende mijlpalen zijn de Berlijn Marathon op 23 september en het beklimmen van de Matterhorn in de eerste weken van september.

In Training voor Ironman 70.3 Antwerpen

Op 24 juli staat de eerste grote tussenstap richting de Everest op het programma. De Ironman 70.3 (halve) Triatlon in Antwerpen. Door het zwemmen, fietsen en lopen raak ik steeds beter in conditie en blijf vrij van blessures.

Nieuwe silver sponsor, GULF Air

Na premium sponsor MNO Vervat ondersteunt nu ook Gulf Air de expeditie. Voor meer informatie over Gulf Air, ziewww.gulfair.com .

Nog een jaar!

In MNO VERVAT heb ik inmiddels een perfecte partner gevonden voor mijn expeditie. MNO is semi-hoofdsponsor en naamgever van de MNO Mount Everest expeditie 2012. Binnen afzienbare tijd hoop ik nog een tweede semi-hoofdsponsor te kunnen presenteren.

Inmiddels heb ik nog precies een jaar te gaan. Wellicht sta ik op 25 mei 2012 op de top van de Mount Everest. Voor het zover is moet er nog een hoop gebeuren.

De conditie wordt in de komende  maanden verder uitgebouwd. Het eerstvolgende evenement dat eraan komt is de Ironman 70.3 triatlon in Antwerpen. De opgave is om1,9 km te zwemmen,90 km te fietsen en21,5 km te lopen.

Naast Ironman 70.3 staan er een paar beklimmingen in de Alpen op het programma. In deze zomer van 2011 probeer bergen als de Mattterhorn, Mont Blanc en de Eiger te beklimmen.

Meer updates volgen via deze website.