Na twee relatief luxe dagen in Namche Bazar pakken we onze spullen weer en vetrekken we naar Tangboche (3900 mtr) en Pheriche (4200). In Namche heb ik voor het eerst telefonisch contact met RTV Rijnmond. Met kunst en vliegwerk en een aantal keer terugbellen lukt het om live in de uitzending te komen.

De tocht naar Tengboche is er een om in te lijsten. Door bossen met Rhodondendrons en over stoffige paden winnen we hoogte. Langzaam verandert het landschap. Bomen groeien niet meer door de ijle lucht, waarna een landschap volgt met lage struiken en mossen. Tot slot is er alleen nog rots en ijs. Net na Namche Bazar laat de Everest zich voor de eerste keer zien, nog heel ver weg en gevoelsmatig onbereikbaar.

Mijn hart slaat een keertje over, het is hem echt! De Mattherhorn van de Himalaya domineert het dal. Ook in Nepal staat de tijd niet stil.

Op veel plekken is nu Wifi internet te vinden.

Met het stijgen van de hoogte nemen ook de ongemakken toe, hoesten en maagklachten zijn de meest voorkomende. In Tengboche volgt een belangrijk moment, de Lama gaat onze expeditie inzegenen. Veel expedities doen dit voor ze vertrekken. Ik ben zelf verre van spiritueel, maar hier voelt het alsof je maar maar beter geen hogere macht tegen je in het harnas kan jagen. Wat betreft is een expeditie veel meer dan een fysieke en mentale uitdaging. De lama legt aan berggoden uit dat we geen kwaad in de zin hebben en vraagt om een veilige beklimming. Hij vraagt om de beklimming te benaderen als een pelgrimstocht. Tussen zijn geprevel door komt de geur van wierook mijn neus binnen.

De groep is een internationaal gezelschap, waarbinnen de verhoudingen nu (nog) oppervlakkig zijn. Zodra de situatie extremer wordt, hoop ik ook dat de contacten minder oppervlakkig worden. Er is in ieder geval een onderwerp dat we gemeenschappelijk hebben. Vanuit mijn Cho Oyu expeditie weet ik dat er nauwe contacten kunnen ontstaan, die na afloop van de expeditie net zo oppervlakkig zijn als ieder vakantiecontact. We gaan het zien.

De charme aan klimsport is dat iedereen zij eigen keuzen kan maken.

Als je de Everest wil beklimmen, dan kan dat in principe vrij makkelijk geregeld worden. De keerzijde is dat de hoogste berg van de wereld ook mensen aantrekt die hun basis stijgijzerstechnieken tijdens de beklimming gaan ontwikkelen. Tsja, het zou niet mijn keuze zijn…

Dank voor jullie reacties, via Facebook, email en sms (statelliettelefoon). De expeditie blijft te volgen via deze website of via Twitter; @ericarnold8850