Na meer dan een week lopen is ons tijdelijke huis voor de komende 7 weken bereikt; Everest basecamp. Basecamp ligt net na de ijsval in een uithoek van de Gletsjer. Het is een verzameling van honderden gele expeditietentjes. Het voelt goed om hier te zijn. Het uitzicht is fenomenaal. Het is fijn om een eigen tentje te hebben. Basecamp is een luxe plek. Ontbijt, lunch en diner worden in de eettent geserveerd. Douchen kan door aan de keuken een emmer heet water te vragen met een kraantje eraan. Toppunt van luxe is de bioscoop, met een beamer en een laken kijken we na het avondeten een film.

Tegelijkertijd ligt het basiskamp op 5200 mtr en dat merk je. Het lichaam is nog niet geacclimatiseerd aan de hoogte. Een uitstapje naar de toilettent en de hartslag gaat nu nog in het rood. ’s-Nachts is het -10 a -15 graden onder nul. Veel klimmers hebben last van kwaaltjes als hoesten en maagklachten. Op deze hoogte is nog 50% zuurstof beschikbaar, op de top slechts 1/3.

Iedereen vindt inmiddels zijn plek in de groep en de onderlinge verhoudingen zijn meer ontspannen. Ik voel mij in mijn element in de bergen en kijk uit naar de beklimming.

Voor dat met klimmen begonnen kan worden staat nog een belangrijk onderdeel op het programma, de puja, de ceremoniële opening van de expeditie. Sherpa’s gaan de berg niet op voor deze heeft plaatsgevonden. Zo’n Puja kan niet zo maar op iedere dag, de sterren moeten goed staan. Op donderdag 19 april is onze puja. Bij een soort van altaar worden de klimmers en het klimmateriaal gezegend. Slierten kleurige gebedsvlaggen worden opgehangen. De wind moet de gebeden die op de vlaggen staan over de hele wereld meevoeren. Aan het eind van de ceremonie wordt rijst, tsampa en alcohol geofferd om de boze geesten te verjagen. Sherpa’s zijn heel praktisch in hun godsdienst, na afloop van de ceremonie wordt de drank gezamenlijk opgedronken. Ik hou mij in!

Het klimmen gaat nu beginnen met een tweedaagse tocht naar het nabijgelegen Pumoribasiskamp. Daarmee hoeven we een keer minder door de gevaarlijke ijsval.

De expeditie is ook te volgen via mijn Twitter, ericarnold8850