Vijf nachten rust zitten er op. Ik voel mij uitgerust en gezond. Nu nog een goed weer window! We zijn een paar dorpen afgezakt naar Dingboche. In de lokale lodge is sherpa moeder Mingma voor een paar dagen mijn surrogaat moeder, door heerlijk te koken, taart te bakken maar vooral door aardig te zijn. Bij vertrek krijgen we een dikke kus van haar. Ze heeft haar zaakjes goed voor elkaar. Na het seizoen vertrekt ze naar Dubai op vakantie. Haar lodge is vol terwijl de andere leeg zijn. Ik eet echt zoveel als ik kan. Eenkennig als ik ben zijn de Tuna sandwich en spaghetti de favoriet. Er is zelf kip te eten! De lucht is op 4200 mtr een stuk zuurstofrijker. In een bed slapen is lekker na al die weken in de tent.

Onze expeditie is niet de enige die rust zoekt in deze tijd. Veel expedities zijn afgezakt naar een dorp beneden het BC. Het is de tijd waarna de toppoging het eerstvolgende op het programma is. En dat doet wat met mensen. Klimmers worden zenuwachtig. Collectief is er niets te doen, internet is redelijk beschikbaar. Het gevolg; een paar pracht afleveringen van de hoogste soapserie van de wereld. De wildste geruchten gaan rond, de IJsval dokters stoppen met het onderhouden van de ijsval, tot 20 mei blijft het slecht weer, het wordt nu mooi weer, de top is al wel/niet bereikt. De touwen zijn nog wel/niet aangebracht etc. Diegene die als hardste schreeuwen dat het slecht weer blijft gaan waarschijnlijk morgen omhoog. We houden ons er maar afzijdig van.

Een roddel is wel vervelend, eerder vertelde ik over onze sherpa die door een steen geraakt werd. Daarover gaan nu allerlei roddels in het basiskamp, Arnold zou niet willen betalen voor de helikopter, members moesten uiteindelijk voor de kosten van de redding opdraaien. De sherpa droeg geen helm. Het is van A tot Z onzin, maar dat maakt blijkbaar niet uit. Als John de Mol hier een camera laat meedraaien heb je zelfs schitterende reallife televisie!

Een roddel blijkt echt waar, Hi-mex van Russel Brice ( van de Discovery serie Everest Beyond the limit) breekt zijn expeditie af. Formele reden: de berg is te gevaarlijk. Of dat ook de werkelijk reden is weet niemand. Ook hierover gaan de wildste roddels. Ik geloof zelf niet dat de berg gevaarlijker is dan anders en met mij velen. Wel gastlig als je een slordige 50.000 euro hebt betaald en je kan weer naar huis…

We hebben zelf drie bronnen waarop we onze eigen toppoging baseren, het weerbericht van Arnold, het weerbericht van piloot URS van Swiss air en een weerbericht van Jon uit de US. Als alle drie een goede trend laten zien gaan we. In het beste geval is dat vanavond 12 mei al en staan we de 18e op de top. Ik denk zelf dat het nog een paar dagen wachten wordt op het echte goede weer. Zelfs een goed weer bericht zegt niet alles, de topdag is vijf dager verder. Het weer over vijf dagen is ver weg. Het kan dat we in C2 opnieuw moeten wachten. Op dit moment weet ik zelfs niet zeker of de vaste touwen als tot de top aangebracht zijn. Ons kamp vier is waarschijnlijk vandaag volledig voorraad met tenten en zuurstof etc.

De laatste updates staan waarschijnlijk op mijn Twitteraccount ericarnold8850 als ik aan het klimmen ben. Of Summitclimb.com Het uitgebreide verslag komt dan weer op everest2012.nl. Dank weer voor alle reacties is het gastenboek en de sms berichten! Als ik hier nog een paar dagen in BC zit, schrijf ik hier nog een nieuwe update.