Alles goed hier!

Geen zorgen, alles is goed met mij, onze groep en de sherpa’s. Ik ben nu in een dorpje onder het basiskamp op 5000 meter. Redelijk ver van het ongeluk dat in de icefall is gebeurd.

Gisteren toen wij hier aankwamen vlogen helikopters af een aan richting het basiskamp. Het lijkt alsof er aan het einde van de icefall een grote ijstoren (serac) is afgebroken. Die ijstoren horen hangt aan een bergwand boven de icefall. Je moet er langs. In 2012 maakte ik mij ook al zorgen over die torens daar. Nu is er een gigantische groot stuk afgebroken. Qua omvang gaat het dan vaak om een huis / flatgebouw. De klimmers die daar net onder klommen hadden geen enkele kans.

Heel veel klimmers lijken te zijn omgekomen. Uit de berichten horen we dat met name sherpa’s getroffen zijn door de vallende serac. Hoeveel mensen zijn omgekomen is onduidelijk. Ik hoor getallen als vijftien doden en tien vermisten, maar ik weet niet of dit waar is.

In de groep en onder de sherpa’s hakt dit bericht er uiteraard behoorlijk in. Dit zou het grootste ongelijk ooit op de Everest zijn. In ieder geval is een deel vande route niet meer in tact en zal hersteld moeten worden. Ik verwacht niet dat het definitieve gevolgen heeft voor onze of andere expedities.

Wij vertrekken over een paar uur naar het basiskamp van de lobuche east, die we zulken beklimmen ter acclimatisatie. Maandag hoop ik het basiskamp aan te komen.