Morgen is het dan eindelijk zover. Om 5.00 vertrekken we naar Tibet.In het hotel stikt het nu van de ongeduldige klimmers. In totaal gaan morgen bijna 40 klimmers op stap. Zeventien naar de Cho Oyu, 22 naar de Everest. Ons team is nu compleet.

Er ontstaan al weer kleine groepjes in onze expeditie; de Zweden, de Denen, en mijn groepje met een Zuid-Afrikaanse ijsverkoper (Waldo), de Duitser, Annelie en de Belgen. Renje Sherpa is onze sherpa. Ik heb Waldo zover gekregen om ook een portable playstation te kopen, dus dat wordt gezellig gamen in het basiskamp! De deelnemers van mijn expeditie zijn heel verschillend qua achtergond, sommige lijken gezellig op vakantie te gaan, andere zijn echt met de sport bezig. Qua logistieke voorbereiding span ik de kroon. Echt over ieder item is nagedacht en ik hoop dat die kleine dingen het verschil kunnen maken. Zoals bijvoorbeeld een 10 cm dik luchtbed om goed te slapen, een playstation met zonnelader ter vermaakt etc etc.

De tocht naar het basiskamp gaat een dag of zes duren. In Nyalam (3700 mtr) en Tingri (4700 mtr)blijven een en extra dag om te acclimatiseren. Uiteindelijk komen we dan zes dagen aan in het oude Chinese Basiskamp op 5000 mtr. Vervolgens naar het ABC (advanced base camp/vooruitgeschoven basiskamp op 5700 mtr. Het is vooral belangrijk om indeze dagen gezond te blijven. Daarom gaan we zelf koken om alle risicox92s uit te sluiten.

Dan gaat het klimwerk beginnen. Kamp 1 ligt op 6400 meter en wordt bereikt via een een puinhelling.

Kamp 2 ligt op een plateau op 7100 meter. Van kamp 1 naar twee wordt het echt klimmen dooreen steile ijsval. Soms wordt er een geen kamp 3 ingericht, maar gaan klimmers gelijk vanaf 2 door naar de top. De meeste klimmers kiezen ervoorom een licht lamp 3 op 7600 meter in te richten.Kort na kamp 3 is het weer klimmen, via de twee rotspassages die we x92s nachts beklimmen. Zo rond 1.00 vertrekken we. Naar de top toe wordt het terrein vervolgens vlakker. De Cho Oyu heeft geen spitse top, maar is een soort van vlakte. Je weet dat je op de top staat als je de Mount Everest ziet!

De eerste twee weken zullen vooral zijn om te acclimatiseren. Dat kan ook met relatief slecht weer. De twee weken daarna hebben we een paar mooie stabiele dagen nodig om veilig heen en weer naar de top te gaan. Ik hoop zo ergens tussen 5 en 15 mei op de top te staan. Zo rond 16 mei pakkken we onze spullen weer in en gaan terug richting Kathmandu. Voorlopig staat mijn ticket naar NL op 27 mei, maar dat zou wel eens kunnen veranderen.