Het is gelukt. Ik ben in China/Tibet. Vlekkeloos ging het allemaal niet. Gisteren bij aankomst bij de grens bleek dat de visa’s nog niet klaar waren… Ze lagen nog in Kathmandu. Woensdagochtend zijn ze per motor bij ons bezorgd. Toen bleek dat we geluk hebben gehad. Nadat wij op dinsdag bij de grens zijn aangekomen, heeft een grote landslide de weg geblokkeerd. De motor kon er nog net langs. De overige expedities moeten wachten tot de weg weer vrij is. Bij de landslide zijn drie mensen omgekomen. De grens oversteken is tijdrovend, een uur of vijf bijelkaar. Vooraf is ons verzocht om geen freetibetachtige dingen mee te nemen. Een collega klimmer ontdekt op de friendship brigde, een stukje niemandsland tussen Nepal en China, dat in de Lonely planet van Tibet een voorwoord en afbeelding van de Dalai Lama staan. Tot grote hilariteit van iedereen verdwijnt de LP met een grote plons in de rivier -:-)

In China krijgen wij onze Liason Officer (verbindigsofficier van de Chinese ovcerheid die de boel in de gaten houdt) toegewezen. En dan blijkt dat niet alles in China slecht is. Het eten is prima, ook zijn de Chinezen helder in de communicatie. En er is asfalt! Ik schrijf deze mail in Zhangmu. Over een uur vertrekken we naar Nyalam. Daar blijven we twee nachten. Vervolgens twee nachten in Tingri en dan naar het basiskamp.

Van de Liason Officer krijgen we te horen dat wij de eerste Cho Oyu expeditie zijn dit jaar. Klinkt aardig, maar betekent vooral dat wij een deel van het vuile werk moeten opknappen. Door het al gedoe met de grens is het dit jaar historisch rustig op de Cho Oyu, 50 klimmers tegen anders max 500…