Tijdens de voorbereiding van mijn vorige expeditie heb ik geprobeerd over ieder detail na te denken. Bij twijfel vroeg collega klimmers om advies. Tijdens de expeditie heb ik op een blocnote bijgehouden waar verbeteringen mogelijk waren. Op bijvoorbeeld het gebied van kleding, klimmateriaal en communicatie. Tijdens de toppoging waren de weersomstandigheden zo erbarmelijk, dat het steeds moeilijker werd om de ontgrendeling van mijn stijgklem te bedienen met dikke en bevroren wanten. Als gevolg daarvan heb ik een keer of drie mijn handschoen moeten uitdoen om de stijgklem te kunnen omklikken. Gevolg; bevriezingen. Alleen om die reden was een tweede toppoging al uitgesloten.

Om dt te voorkomen heb zelf een ontgrendeling geklust aan mijn stijgklem, die ook met hele dikke wanten aan te bedienen is. Soort van Macgyver oplossing.

Ik geloof dat details als deze uiteindelijk het verschil kunnen maken tussen een succesvolle en mislukte expeditie. Natuurlijk is zo’n systeem onder ‘normale’ omstandigheden niet nodig, maar je kunt maar beter op het ergste voorbereid zijn!